Traditionell Engelsk trifle

IMG_0259

Ahh, Engelsk trifle. Här har vi en barnsligt god dessert! Variationerna är många, och man kan ta bort, lägga till, ersätta, baka från grunden eller köpa färdigt. Man kan göra precis som man vill och resultatet blir oftast bra ändå!

Det första receptet på trifle utkom redan 1596, men har gjorts om många gånger sedan dess. Det var inte förrän på 1700-talet som den kom att utformas så som vi känner till den idag. Och än idag är det vida omdiskuterat vilken typ av likör som skall vara med, vilka frukter, vilken typ av kaka  i botten och huruvida man ska ha i gelé eller ej.
Ja, det är en mycket omdiskuterad dessert, helt enkelt!

Jag hade en baktanke när jag igår la ut recept på Madeira-kaka och vaniljkräm. De två är nämligen huvudaktörerna i den engelska trifle jag gör idag. Eller rättare sagt, de två tillsammans med goda bär, sherry och fluffig grädde…

Den här desserten tar lite tid att göra om man gör allt från grunden. Det blir dock mycket godare att göra allt hemma. Men om man inte har den tiden eller lusten så kan man ersätta det mesta med färdigköpta varor. Vill man trots allt göra alla komponenter själv så kan man förbereda det mesta en eller ett par dagar innan. Den bästa medelvägen, kanske? 😉

Triflen räcker till ca 10-11 personer.
Traditionellt sett brukar man lägga alla ingredienser i olika lager i en enda stor (och allra helst fyrkantig) glasskål så att de olika lagren syns.
Men som ni ser på bilderna så har jag valt att dela upp i mindre portionsskålar. Ibland måste man våga sig utanför ramarna 😉

 1. Madeira-kaka: se recept i tidigare inlägg. Det blir lite kaka över- perfekt att avnjuta till en kopp te!
 2. Vaniljkräm: se recept i tidigare inlägg. En sådan sats (ca 600 g) räcker till en trifle.
 3. Sherry: välj en sort som du tycker om att dricka som den är. Då är den god i desserten också.
 4. Blandade hallon och körsbär. Färska är godast, men det går utmärkt med frysta och upptinade också. Tänk bara på att inte ha med alltför mycket av vätskan då triflen kan bli blöt och moffig.
 5. Körsbärsgelé. Denna kan man hoppa över om man inte tycker om gelé. Jag har med den eftersom jag har valt att göra en traditionell engelsk trifle och då brukar den ingå. Dessutom tycker jag att den tillför härlig konsistens och lite extra smak.
  Väljer man att inte ha med den så bör man lägga till ytterligare ca 225 g hallon och körsbär. Tänk då också på att strö över 1/2 dl socker (sötma som man annars går miste om från gelén).
 6. Vaniljgrädde.
 7. Dekoration- efter tycke och smak! Består oftast av frukt, choklad eller rostade nötter.

Sådär, då är det dags att börja bygga lager!

Ingredienser:

 • Madeira-kaka
 • Vaniljkräm
 • Totalt 400 g blandade hallon (170 g) och körsbär (230 g urkärnade)
 • Sherry efter smak (3 msk till de som vill ha mildare smak, eller 5 msk till de som vill ha lite mer).
 • 225 g körsbär (urkärnade) 4 st gelatinblad och 1/2 dl strösocker.
 • 3,5 dl vispgrädde, hårt vispat med 1 tsk vaniljsocker och 1 msk strösocker
 • Dekor.

Körsbärsgelé: Blötlägg 4 gelatinblad i kallt vatten under 10 minuter.
Koka upp körsbär (ev med en skvätt vatten) under uppsikt tills fruktköttet blir mjukt. Stavmixa tills det blir puré. Krama ur gelebladen och blanda ner i purén. Sila blandningen genom finmaskig sil ner i en silikonform (eller annan form). Låt stelna i kylskåp ca 3 timmar.
(För att få en fin, blank gelé ska man vara försiktig så att man inte vispar in luft).
När gelén stelnat (den ska vara fast i konsistensen men fortfarande mjuk), ta ut den ur formen och skär i mindre fyrkantiga bitar. Ställ åt sidan.

IMG_0204

I en stor skål (eller 10-11 mindre skålar, och allra helst av glas), lägg skivor av kakan på botten. Lägg därefter på frukten.
(Se till att alla ingredienser kommer ända ut i kanterna för att kunna bilda de olika lagren).

Med en sked skvätt över halva mängden sherry. Stryk ut halva mängden vaniljkräm, och lägg därefter på ytterligare ett lager sockerkaka.

Fördela gelébitarna på sockerkakan och skvätt över resterande mängd sherry. Stryk på resterande vaniljkräm och toppa med vispad grädde. Dekorera. Klart!

För bästa resultat, låt stå kallt några timmar så att smakerna blandas och mognar. Supergott! 🙂

IMG_0265

IMG_0270

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s