Amerikanska Corn dogs

IMG_0568

Jag har ofta hört talas om corn dogs i amerikanska filmer men har inte tidigare fått tillfälle att smaka på de. Ända tills jag gjorde de häromdagen, vill säga. Och jag blev positivt överraskad! Det var både gott och lättlagat- perfekt som mellanmål en varm sommardag som den här!

Man vet inte exakt vem som uppfann korvarna, men man tror att det första receptet dök upp någon gång på 30-talet i södra USA. Det sägs att tyska immigranter hade svårt att sälja sina tyska korvar, varpå de doppade korvarna i smet för att få fart på försäljningen.

Nuförtiden är detta ett populärt snack som säljs lite överallt, såsom på gator och i skolor. Men corn dogs är framför allt förknippade med nöjesparker och cirkus. Vanligast är att man äter de på spett (jag föredrar dock att hålla de direkt i handen 🙂 ) och doppas oftast i senap.

Tidsåtgång: ca 30 minuter

 • 120 g majsmjöl
 • 150 g vetemjöl
 • 2-3 krm salt
 • 55 g strösocker
 • 4 tsk bakpulver
 • 1 st  ägg
 • 240 g (drygt 2 dl) mjölk
 • 1 msk honung
 • olja till fritering
 • 16 st varmkorvar av valfri sort (jag valde skinnfri grillkorv, 85% kött)
 • ev 16 st grillpinnar
 • ev lite chilipulver (om man tycker om hetta)

Förkoka korvarna ett par minuter. Var försiktig så att de inte spricker! Torka av de med hushållspapper och ställ åt sidan tills de svalnat.

IMG_0335

Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en stor bunke (och ev chilipulver om man väljer att ha i det). Vispa i ägg, honung och mjölk till en slät smet.

Hetta upp olja till 180 grader (det är viktigt att oljan håller rätt temperatur; för kall leder till att korvarna suger åt sig mycket olja och blir flottiga och oaptitliga. För varm gör att korvarna bränns vid innan de hinner tillagas ordentligt).

Ta fram korvarna, trä de på spett och doppa/ rulla de i smeten tills de är ordentligt täckta.
Tips! Om smeten glider av korvarna kan man smörja de lite lätt med majsstärkelse. Ta inte på för mycket majsstärkelse då korvarna lätt kan bli torra.
Ett annat bra trick är att kyla smeten innan man börjar rulla korvarna. Då stannar smeten lättare på korven och glider inte av.
Man kan även hälla smeten i ett högt glas och doppa korvarna i glaset istället för att rulla de i tallrik.

IMG_0346

Dra loss de från spetten och låt de glida ner i den heta oljan (man kan även välja att fritera med spettet kvar, vilket vanligen görs i USA). Fritera 2 korvar åt gången, tills de är gyllenbruna (ca 3-4 minuter). Ha koll på olje-temperaturen! Låt torka på papper.

Servera med majonnäs, senap, bostongurka eller annat favorittillbehör.

Ett tips är att dela korvarna i mindre bitar innan de doppas och friteras. Fungerar jättebra som snacks i tv-soffan!

IMG_0567

IMG_0570

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s