Argentinska Alfajores

IMG_0438

För er som inte tidigare bekantat er med detta söta bakverk, låt mig presentera ”Alfajores” (uttalas ”all-fa-hå-rä); en spröd kaka vars namn härstammar från Arabiskans ord för ”lyx”. Ett passande namn för denna godbit!

Alfajores är vida utspridda i världen, framför allt i Spanien, hela Sydamerika, vissa delar av Karibien, men kan även hittas i Filippinerna. Man har hittat recept som kan dateras så långt tillbaka som till 1200- 1300 talet! Dessa har då skickats vidare från förälder till barn, och många är de som hävdar att just deras familjerecept är originalreceptet.

Variationerna i både smak och utförande är otaliga; med eller utan honung, kryddor, brödsmulor, olika typer av mjöl, torkade frukter, nötter, täckta med choklad, kakao, socker eller kokos, runda kakor av olika dimensioner eller avlånga rullar… Bara fantasin sätter gränsen!

Man kan säga att Alfajores är Argentinas nationalkakor. Ingen annanstans i världen äter man lika många kakor som där, likväl som de är det mest populära snackset bland både vuxna och barn. Kakorna säljs överallt, och man hittar de både i lunchlådor, affärer och caféer. Det finns t.o.m restaurangkedjor som riktat in sig på försäljning av just dessa kakor.

Det typiska för Alfajores från just Argentina är att de är fyllda med dulce de leche, pudrade med florsocker och rullade i kokosflingor.

Nu bakar vi!

Tidsåtgång: ca 3 timmar, varav 2 timmar är vilotid i kyl och gräddningstid 2 x 14 minuter.

Ugn: 160 grader, varmluftsfunktion

Ca 13-15 st

 • 130 g majsstärkelse
 • 100 g vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 120 g osaltat smör, rumsvarmt
 • 2 nypor salt
 • 1/2 tsk vaniljsocker
 • 75 g strösocker
 • 2 st stora äggulor, rumsvarma
 • 1 1/2 msk cognac
 • 1-2 dl kokosflingor
 • dulce de leche, 1/2 – 1 burk ( á 400 g)
 • florsocker

Blanda majsstärkelse, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Sikta blandningen ett par gånger genom finmaskig sil.

Vispa socker och smör luftigt i hushållsassistent utrustad med paddel, på medelhastighet (ca 3 minuter). Skrapa sidorna då och då. Ha i en äggula åt gången. Häll i cognacen och fortsätt vispa ett par sekunder tills allt är ordentligt blandat.

Vänd ner mjölblandningen försiktigt med slickepott. Om det är svårt att få allting att blanda sig kan man köra smeten i hushållsassistent på låg hastighet några sekunder.

Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp 2 timmar.

Värm ugnen och förbered två bakplåtar klädda med bakplåtspapper.

IMG_0417

Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla den 1/2 cm tunn. Stansa ut rundlar som är 5 cm i diameter (ca 26-30 ringar).

IMG_0419

Lägg rundlarna försiktigt på bakplåtarna med ett par cm mellanrum. Grädda en plåt åt gången i mitten av ugnen, ca 13-14 minuter. När de är färdiggräddade ska de vara ljusa och bleka till färgen.

IMG_0421

Låt kakorna kallna på galler.

IMG_0424

Stryk på dulce de leche på en kaka och pressa sedan på en annan kaka. Se upp med konsistensen på dulce de lechen! Om den är för lös kommer kakorna att glida av varandra och bli svårätna.

Doppa sidorna i kokosflingor. Pudra med florsocker. Servera!

IMG_0441

IMG_0428

IMG_0430

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s