Kanadensisk Bannock

IMG_0652

Det här kompakta, rustika, kanadensiska brödet härstammar egentligen från Skottland. Eller närmare bestämt från tiden då skotska upptäcktsresande och handlare tog med sig vetemjölet från Europa till Nordamerika. Skottarnas version av brödet slogs samman med den redan befintliga Nordamerikanska varianten gjord på lökarna från en vild växt som heter camas. Det finns dock många olika versioner, alla med olika religiösa och kulturella kopplingar. I Skottland, exempelvis, bakar man än idag olika typer av bannock beroende på vilken högtid som firas. Olika varianter finns även i USA och Irland, men det är ändå i Kanada brödets popularitet är som mest utbrett.

Bannock blev snabbt väldigt uppskattad i Kanada då den har lång hållbarhet och ger bra mättnad. Det är dessutom en bra källa till kolhydrater för de som färdas i skogarna under lång tid. Alla ovannämnda egenskaper gjorde (och fortfarande gör) den väldigt populär bland exempelvis jägare, guldletare och inuiter. Än idag är den eftertraktad som överlevnadsmat för de som ger sig ut i vildmarken.

Bannock förknippas i Kanada mest med inhemsk befolkning (inuiter) snarare än med skottar. Inuiterna brukade blanda olika växter, kryddor och torkade frukter i degen. De brukade sedan steka brödet direkt på steksten, alternativt linda den kring en pinne som hölls över öppen eld.

Ursprungligen gjordes brödet på havre, men nuförtiden går det bra att göra degen på  vetemjöl, korn eller ärtmjöl. Det går även bra att blanda i torkade frukter såsom russin.
I modern tid har man dessutom lagt till bakpulver för att få brödet luftigare, samt tillsatt smör för smakens skull.

Brödet kan stekas, friteras eller bakas i ugn. Fritering gör brödet luftigt och krispigt, medan de andra två alternativet ger ett kompakt och tungt bröd. Det är en smaksak vilket tillagningssätt man väljer.

Bannock rankas numera som en nationalsymbol, och det finns t.o.m ett talesätt som heter ”att ge någon en bannock örfil”, dvs en bestraffning när någon gjort något dumt. Brödet är mycket omtyckt och äts överallt, vanligen som hamburgerbröd, tacobröd och smörgåsbröd. Nuförtiden dyker brödet även upp i dessertversioner. Det äts då oftast med färskost och choklad. 

Bannock är väldigt enkelt att baka, och trots att brödet kanske inte ser mycket ut för världen så är det jättegott! Tänk på att välja ut en välsmakande olja att steka i, det kommer att göra mycket för resultatet!

Jag gjorde två olika varianter; en stekt och en ugnsbakad. Båda blev väldigt goda men jag måste säga att jag föredrar den stekta. Dels så fick den en väldigt god skorpa, men den blev också saftigare och lite segare i konsistensen. Den ugnsbakade blev något smuligare och fick inte en lika bra yta.
Men det är bara en smaksak- prova själva och se vilken ni tycker bäst om! 🙂

  • 410 g vetemjöl
  • 2/3 – 1 tsk salt
  • 2 msk bakpulver
  • 60 g saltat smör, smält
  • 2,3 dl (230 g) kallt  vatten
  • olja till stekning (jag använde en god majsolja)

Sikta samman alla torra ingredienser några gånger. Häll därefter smör och vatten över, blanda med handen eller en gaffel och forma sedan till en boll.

Lägg på lätt mjölat bakbord och knåda ca 10 ggr, eller tills degen är smidig och går ihop.

Forma till en 2 cm tjock cirkel.

Stek i oljad stekpanna på medelvärme, ca 15-17 minuter på varje sida.

IMG_0635

IMG_0638

Det går även bra att baka brödet i ugnen. Lägg då degen på smörat bakplåtspapper och baka på 175 graders värme, 25-30 minuter.

Låt svalna på galler. Vänta med att skära i brödet tills det kallnat, annars blir det en degrand efter kniven.

IMG_0641

IMG_0645

IMG_0650

IMG_0661

Ugnsbakad Bannock:

IMG_0669

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s