Tysk Pretzel (mjuk, salt kringla)

IMG_1359

Sällan har ett bakverk hängt med under så lång tid som Pretzeln! Den är både älskad och mytomspunnen, och det finns otroligt många teorier kring dess härkomst.

Vissa hävdar att Pretzeln uppfanns av Europeiska munkar under tidig medeltid (500 e.k). Andra håller med om att den uppfanns av en munk, men hävdar att det var en som kom från Italien och som gav bort kringlorna som belöning till barn som lärde sig sina böner. Pretzeln skulle då imitera armarna som hölls i kors framför bröstet, och kallades för ”pretiola” (”små belöningar”). Man har dock inte hittat någon bevisning som pekar på att historien skulle vara sann.

Den tidigaste illustrationen som finns på en Pretzel är en från 1100-talets Frankrike. Många tror därför att Pretzeln härstammar från ett kloster därifrån. Men det finns även de som påstår att den i själva verket komner från Grekland där den uppfanns som gemenskapsbröd som delades ut på kloster för drygt 1000 år sedan.

Som ni ser så finns många teorier om hur och var Pretzeln först kom till. Vad man däremot vet säkert är att den har varit en symbol för tyska bagare sedan 1100-talet, och att den har varit viktig inom kyrkan i alla tider. Där har Pretzeln varit signifikant i både form och ingredienser; knuten representerar händerna i bön och de tre hålen står för treenigheten. Pretzeln kunde dessutom ätas under fastan då den kunde bakas utan några animaliska produkter. Med åren kom därför Pretzeln att associeras med både fastan och påsken. Under påsken brukade man gömma den ungefär som man gör med påskägg idag.
Kringlan stod även för tur, långt liv och välstånd, och gavs därför till fattiga som ett sätt att skänka både själslig och kroppslig näring.

På 1600-talet blev Pretzeln en symbol för odödlig kärlek då kungligheter hade kringlor på sina bröllop. Det är därifrån den engelska frasen ”tying the knot” kommer ifrån.

I slutet av 1700-talet emigrerade tyska kristna till (främst) Pennsylvania, USA, där de introducerade Pretzeln för Amerikanerna. Än idag håller USAs största Pretzeltillverkare till där (företaget står för 80 % av landets totala produktion) .

På 1900-talet ökade försäljningen explosionsartat då Pretzeln började massproduceras och säljas överallt, vilket fortfarande görs i modern tid. Speciellt populära är de i Philadelphia där kringlorna formas som ”S” och äts med brun senap.

Nuförtiden finns både mjuka och hårda Pretzels, i varierande storlekar och smaker, både söta och salta. De kan även variera i utseende beroende på land eller t.o.m region som de är tillverkade i (de kan ha tunna ”armar”, eller långa armar. Ibland är de ”tjockare” i mitten, ibland går inte armarna upp hela vägen i mitten, osv).

I Europa är det vanligast med salta Pretzels beströdda med flingsalt, vallmofrön, sesamfrön, kummin eller ost, medan det i USA är vanligt med söta Pretzels med glasyr av  bl.a yoghurt, choklad, jordgubb, nötter, kanel, strössel och senap. Chokladöverdragna kringlor brukar dessutom ges bort som gåvor kring jul.
Amerikanerna tycker även om att använda den salta kringlan som bröd att göra mackor på.

Den hårda Pretzeln uppfanns i Amerika någon gång i mitten på 1800-talet och är idag på top 5- listan över bästsäljande snacks i USA.

Pretzeln hyllas över hela världen på många olika sätt, här är ett axplock;
– I USA firas Nationella Pretzeldagen den 26 april som en hyllning till kringlans betydelse inom Amerikansk historia och ekonomi.
– I Tysk-talande länder brukade kärlekskranka pojkar under 1 maj rita en kringla på dörren hos flickan de var förälskade i. Detta lever på sätt och vis fortfarande kvar genom att männen på ”Pretzel söndagen” ger en bort en Pretzel eller en kringelformad present till sin flickvän som symbol för deras kärlek.
– I Franconia, Tyskland, firas ”Pretzel veckan”.
– Staden Speyer i Tyskland sägs vara Pretzelns huvudstad och där firas ”Brezelfest”; en ölfest som hyllning till Pretzeln. Festivalen lockar drygt 300.000 besökare varje år, och staden har t.o.m en fontän föreställandes en pojke som säljer Pretzels.

Nog med historia- nu bakar vi mjuka Pretzels!

Den här satsen ger ca 10 st stora kringlor.

Tidsåtgång: ca 8 1/2 timmar, varav jästid är ca 7 timmar. Gräddningstid ca 30 minuter.

Ugn: 200 grader, över och undervärme

Till deg:

  • 850 g vetemjöl special
  • 260 ml mjölk, varm
  • 260 ml vatten, varmt
  • 80 g saltat smör, rumsvarmt
  • 1 msk brun farinsocker
  • 43 g färsk jäst för osötade degar
  • knappt 1 msk salt

Till kokning:

  • 1-1,5 liter vatten
  • 3 msk bakpulver
  • flingsalt

Beskrivning:

Gör en fördeg: Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan med 100 g mjöl. Täck med plastfolie och låt stå minst 5 timmar på varmt ställe, så att smakerna utvecklas och fördegen reser sig.

IMG_1209

Blanda  resterande 750 g mjöl med mjölken, sockret och saltet. Smöret klickar du i under långsam knådning.

Låt knåda ca 10-15 minuter i maskin, tills degen blivit smidig och fast. Täck för och låt jäsa 1 1/2 timme på varm plats.

IMG_1289

IMG_1319

Fördela degen i 10 st lika stora bitar.

Rulla ut så att det av varje degbit blir en 40-50 cm lång rulle, 3 cm tjock i mitten och strax under 1 cm tjock i ändarna (detta om du vill göra typiska Tyska kringlor. Annars går det bra med jämntjock deg hela vägen). Vira ihop armarna i mitten och klistra fast på den tjocka delen.

Låt jäsa 30 minuter, utan duk eller plastfilm som täcker.

IMG_1334

IMG_1335

IMG_1337

När degen har jäst, placera kringlorna en stund i ett svalt fönsterdrag eller blås på de med en fläkt. Detta kommer att göra att det bildas en seg hinna på kringlorna som ger lite extra seghet och tuggmotstånd.

Koka upp 1-1 1/2 liter vatten och häll i bakpulvret.

Släpp ner en kringla i taget i kastrullen och låt koka ca 5 sekunder (den ska flyta efter ett par sekunder). Medan den är i kastrullen ska du ösa den med vatten så att alla sidor täcks av bakpulvervatten.

Fiska upp försiktigt med hålslev och placera på plåt täckt med bakplåtspapper (det kommer att behövas 2-3 plåtar).

Strö över lite flingsalt och skär ett ca 1 cm djupt och några cm brett snitt där kringlan är som tjockast (hoppa över detta steg om du valde att göra jämntjock deg hela även).

Baka i ugn på 200 grader ca 30 minuter, eller tills de fått fin gyllenbrun färg (vissa tycker om när kringlorna är ännu mer välgräddade och är bruna till färgen. Prova och se om du hellre tycker om det! Det finns dock en risk att kringlorna blir torrare då).

Låt svalna på galler.

Äts som de är eller med honung, pålägg eller annat man är sugen på!

IMG_1346IMG_1347

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s