Italiensk Gnocchi med Pesto

IMG_1591

Den här eleganta rätten kallas även för ”Italienska dumplings” och har funnits till sen åtminstone romartiden. Gnocchin gjordes då vanligen på mannagryn och ägg. Men detta kom att ändras på 1500-talet i samband med att spanska upptäcktsresande kom tillbaka från Sydamerika och introducerade potatisen för Romarna, som snabbt gjorde potatisen till en av huvudingredienserna.

Namnet ”gnocchi” syftar till knoge (alternativt knut) och anspelar på dess lilla storlek och fasta, runda form. Om de är riktigt små kallas de för ”gnocchetti”.

Romarna spred gnocchin vidare till övriga Europa genom sina många erövringar, och i kombination med att italienska emigranter tog rätten ända till Sydamerika på tidiga 1900-talet gör att många länder idag har sina varianter på den.

I sydamerika är gnocchin speciellt älskad då de firar ”Gnocchins dag” den 29:e varje månad. Datumet är valt då den inträffar precis innan löning och många redan har fått slut på pengar. Maträtten är billig att laga varför den passar bra just då.
(I sydamerika är det sedligt att lägga ett mynt under tallriken medan man äter för lycka och framgång).

I Italien hittas dessa små godbitar över hela landet även om det förekommer variationer i både smak och utseende beroende på region. Ursprungsstaden sägs dock vara Florence, och det finns en legend som säger att gnocchin här är så god att glupska präster har dött till följd av att ha satt i halsen pga att de ätit de för fort. Den kallas därför ”strozzapreti”, eller ”präst-kvävare”.

Gnocchi kan göras på olika typer av mjöl, med eller utan bröd, ricottaost, pumpa, diverse grönsaker eller spenat.

De små knytena serveras traditionellt till tomatsås (med eller utan mozarrella), pesto eller stekta i smör med parmesanost och eventuellt med salviablad.
Gnocchin körs över en gaffel eller ett speciellt bräde med inristningar just för att få fördjupningar på ytan. Detta för att såsen lättare ska fastna på ytan.

Om man ska säga några ord om peston så är det att den traditionellt görs på basilika, vitlök, pinjenötter, olivolja och lagrad hårdost (exempelvis parmesan eller pecorino). Men modernare versioner har kommit fram då man kan använda andra gröna blad (såsom babyspenat) samt att man kan ha i olika typer av nötter.

Smaklig måltid!

Tidsåtgång 1- 1 1/2 timme

Till 4 personer

Gnocchi:

 • 800 g kokt, kall potatis (mjölig sort)
 • 200 g mjöl (kan behövas lite mer till att mjöla bakbordet)
 • 1 st ägg
 • vatten till kokning
 • salt
 • smör till stekning

Pesto:

 • 1 1/2 kruka färsk basilika
 • 2-3 st vitlöksklyftor, råa
 • 100 g pinjenötter
 • 1 – 1 1/2 dl olivolja
 • 60 grovriven parmesanost
 • salt

Beskrivning pesto:

Lägg basilika, vitlök och pinjenötter i en matberedare. Mixa till en grov blandning.

IMG_1569

Häll i en stor bunke och blanda med olja och parmesanost. Låt stå tills gnocchin är färdig.

IMG_1575

Beskrivning gnocchi:

Pressa eller riv potatisen. Häll i rikligt med salt i vattnet och koka upp (det behövs mycket mer salt än vad man tror! Salt ger mycket smak. Om du är osäker kan du sjuda ett par gnocchi och provsmaka).

Häll mjölet på bakbordet och lägg potatismoset över.

Vispa ägget och häll ett par matskedar över mjölet. Hela ägget kommer inte att användas (detta skulle innebära att degen skulle bli blöt och då kräva mer mjöl vilket leder till hårda gnocchi). Ha i såpass mycket ägg att degen blir mjuk.

IMG_1580

Knåda degen 6-8 minuter tills den är smidig och elastisk. Om den är för torr ha då i ytterligare ett par teskedar ägg.

IMG_1582

Dela degen i 5 bitar. Mjöla bänken och rulla ut varje degbit till en rulle.
Skär 2 cm långa bitar, rulla ihop till små bollar och sen rulla varje bit på gaffel eller ballongvisp så att de får ett fint linjärt mönster.

IMG_1585

IMG_1587

Sjud gnocchin i vatten några minuter, tills de börjar flyta. Låt vara i vattnet ytterligare 30 sekunder innan du fiskar upp de med hålslev och lägger de i stekpannan för att stekas i smöret.
Stek tills de fått lite färg och blanda sedan ner de i peston.

Fördela på tallrikar, dekorera med basilikablad och pinjenötter. Servera!

TIPS! Om du vill servera gnocchin senare kan du först sjuda de i vatten och sedan avbryta kokprocessen genom att låta de vila lite i kallt vatten. Plocka upp de med hålslev, lägg på en tallrik eller liknande och ringla lite olivolja över så att de inte klibbar ihop. Förvara inplastade i kyl tills de ska användas. De håller ett par dagar.

IMG_1590

IMG_1588

 

3 reaktioner på ”Italiensk Gnocchi med Pesto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s