Midsommarvecka!

Vi går in i midsommarvecka, vilket innebär att vi befinner oss mitt i sommaren! (Fast här i Göteborg så har det känts mer som höst, om jag ska vara ärlig…).

Det finns många (och långa) beskrivningar till hur och varför midsommar firas här och var på jorden, och jag har försökt att förenkla det hela så gott jag har kunnat.

Man kan säga att det finns två  anledningar till varför midsommar firas;

  • Sett ur ett hedniskt perspektiv är det för att fira sommarsolståndet (dvs årets längsta och ljusaste dag). Dessutom passade det bra att ha fest då bönderna generellt hade lite att göra i denna perioden och man ville fira att sommaren börjat.
    Denna typ av midsommar firas främst i norra Europa, och då framför allt i Sverige och Finland.
  • Men det finns en kristen anledning också; sedan 300-talet firas Johannes Döparens födelse den 24:e juni. Han var en profet som levde på 20-talet e.Kr. I Nya Testamentets evangelier benäms han som föregångaren till Jesus.
    I samband med kristendomens spridning genom Europa spreds även traditionen att fira Johannes Döparens födelsedag, varför denna typ av ”midsommar” firas på flera håll i världen.
  • I samband med midsommar är vidskepelsen stor. Det är vanligt att man på många håll i världen tänder stora brasor för att skrämma bort häxor och demoner som sägs vistas på jorden under denna dag.

I Sverige firar vi genom att dansa kring midsommarstången (som tros ha kommit till Sverige från Tyskland på 1300-1400 talet), man har en blomsterkrans kring huvudet och det är vanligt att man äter sill, gräddfil, gräslök, färskpotatis och jordgubbar till efterrätt. Många dricker dessutom snaps till maten.

Några exempel på länder som firar midsommar är Irland, Ungern, Kanada, England, Slovakien, Estland, Finland, Norge, Danmark, Sverige, Frankrike, Italien, vissa ställen i USA, Polen, Portugal, Brasilien, Puerto Rico, Ryssland och Spanien. 

Under denna vecka kommer jag att presentera några olika traditionella rätter som äts i andra länder i samband med midsommar.
Men vi börjar veckan med min egna tolkning på den klassiska svenska midsommartårtan (som nästan alltid innehåller jordgubbar och grädde, och allt som oftast marängbottnar). Min variant blir en Midsommar-glasstårta! Det är alltid trevligt med lite variation 😉

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s