Franska citron-madeleines

IMG_2444

Den här lilla kakan är en fransk klassiker som har bakats i ett par hundra år. Den är mjuk och saftig på insidan och har en frasig utsida. Den gör sig perfekt vid frukostbordet eller som en liten belöning till eftermiddagskaffet.

Bakverket kommer från nordöstra delen av Frankrike och har sedan alltid gräddats i snäckskals-mönstrade formar (s.k. madeleineformar). Tekniken som används är att man slår in mycket luft i smeten så att kakan blir luftig och lätt.

Det finns en teori som hävdar att kakorna är döpta efter hovkocken Madeleine Paulmier som levde på sena 1700-talet. Madeleine Paulmier sägs ha bakat dessa godbitar efter sin mormors recept, och bakverket blev snabbt älskat av hela det franska kungahuset. Den fick sedan spridning till andra länder och säljs idag i affärer och kaféer världen över.

Kakorna kan bakas utan smaksättning, eller så kan man tillföra citron- eller apelsinskal, alternativt tillsätta nötter, pensla på glasyr eller doppa i choklad. Det spelar ingen roll vilken variant man väljer, det blir lika gott oavsett! 😊

Tidsåtgång: ca 2 timmar. Varav vilotid i kylskåp minost 60 minuter och gräddningstid: ca 8-14 minuter/ bakplåt för mini-madeleines (beroende på om man använder silikon- eller plåtform). Gräddningstiden kan bli något längre om man bakar stora madeleines.

Ugn: 200 grader, över och undervärme.

Det kommer att behövas s.k. madeleineformar (som ser ut som snäckor).
Receptet räcker till ca 40 st mini-madeleines, eller till ca 20 st normalstora madeleines.

  • 180 g vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 1/2 krm salt
  • 110 g osaltat smör, smält och något avsvalnat (men inte kallt för då blir det svårt att röra ner det jämt i smeten).
  • 110 g strösocker
  • finrivet skal från 1 citron (ca 3 tsk)
  • 2 ägg, rumsvarma
  • smör till formarna
  • florsocker till garnering

Vispa ägg och socker i maskin på högsta hastighet 5-8 minuter, tills blandningen är ljus till färgen och mycket luftig. Hela smeten ska ha lyft och vara såpass stabil att man kan se mönster i smeten.

IMG_2407

När smeten ser ut såhär börjar det bli klart. Vispa 1-2 minuter till.

Tillsätt citronskal och vispa någon minut till.

Sikta samman vetemjöl, salt och bakpulver. Blanda noga.

Nu kommer den knepiga delen; nämligen att röra ihop ingredienserna utan att släppa ut luften ur äggblandningen.
Sikta 1/4 av vetemjölet över äggen. Blanda försiktigt med en slickepott så att inte smeten sjunker ihop! Fortsätt så med resterande mjölblandning, 1/4 åt gången till allt är i. Ta sedan fram en separat skål, häll smöret där i och lägg några matskedar av smeten över smöret. Vispa ihop. Ringla sedan 1/2 av smöret i ägg-vetemjöl-smeten. Blanda försiktigt och sedan lägger du i resten av smöret. Var lätt på handen när du har i både vetemjöl och smör!

Bra att veta om Madeleines: Om man tillsätter för mycket vetemjöl på en gång kommer det att bildas hål på kakornas yta (s.k. ”maskhål”). Om man tillsätter det smälta smöret för hastigt kommer man att få stora lufthål i själva smeten. Man måste tillsätta lite, lite åt gången och blanda långsamt och noggrant mellan varven men ändå såpass försiktigt att inte smeten sjunker ihop. Det är lite knepigt att få till, men kakorna är helt klart värda besväret! 🙂

Ställ i kylskåp och låt vila minst 60 minuter. Detta för att tillåta glutenet att slappna av och ge kakorna en kompakt och jämn konsistens.
(Man kan låta smeten stå i övertäckt i kylskåp 2-3 dagar innan användning).
Smeten kommer nu att vara ganska tjock och kladdig. Fyll madeleine-formarna till 3/4 (överfyll inte då kakorna reser sig under gräddning). Det är bättre att baka i omgångar om man inte har tillräckligt många madeleine-plåtar. Man kan använda sig av silikonformar (som ej behöver smöras) eller av plåtformar (som behöver penslas med smält smör och eventuellt även få sig ett tunt lager mjöl).

IMG_2429

Grädda i mitten av ugnen 12-14 minuter, tills kakorna blivit fått lite färg och är gyllene i kanterna. Låt kallna på galler.

IMG_2455

IMG_2436

Kakorna ska bilda en liten topp på baksidan (de kan även ha en lite sprucken yta).

Strö över florsocker när kakorna kallnat och avnjut tillsammans med en god kopp te! 🙂

IMG_2450IMG_2443IMG_2439IMG_2441IMG_2454

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s