Regnbågsbagels!

IMG_2301

Få bakverk är så populära i USA (och framför allt i New York) som bagels! De finns att köpa överallt med en mängd olika smaksättningar (exempelvis förströdda med vitlök eller fröer) och fyllningar (färskost är dock vanligast). Brödet är framför allt uppskattad som frukost, men kan ätas till mat eller som mellanmål.

Men bageln är inte ett Amerikansk påfund som många tror. De kommer i själva verket från Polen där de började bakas på 1600-talet. Brödet åts framför allt av judar, som tog med sig det till USA via Ellis Island, New York, i samband med utvandring någon gång på 1800-talet.

Bageln har alltid sett ut som den gör; dvs ett runt bröd med ett hål i mitten. Hålet skapades för att man skulle trä många bröd på ett långt rep och sedan doppa de i kokande vatten.
Men det var inte förrän ganska nyligen som bageln moderniserades genom att färgsättas med regnbågens alla färger. The Rainbow bagel var född! Upphovsmannen heter Scot Rossillo; självutnämnd ”världens främste bagel-artist”. Scott växte upp i Brooklyn, New York, bakom ett bagel-bageri. Han kom sedermera att jobba i bageriet och så småningom äga sin egna (The Bagel Store) där han utformade regnbågsbageln. Han har bakat dessa färggranna bakverk de seaste 20 åren, och nyligen fick bröden spridning i sociala medier tack vare sina fotogeniska egenskaper.

Men bröden är inte bara fina att titta på, de är otroligt goda dessutom! 😀

Tidsåtgång: ca 3 1/2 timmar

Ugn: 210 grader, varmluftsfunktion

Koktid: 30 sekunder på varje sida. Gräddningstid: 13-15 minuter.

  • 30 g jäst för osötade degar
  • 800 g mjöl (ev lite mer)
  • 1 msk socker
  • 4,5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olja, och lite till för att smörja bunken
  • valfria pastafärger

Lös upp jästen i fingervarmt vatten (ca 33 grader). Häll i oljan.

Blanda samman mjöl, socker och salt i en stor bunke.

Häll över vattnet och knåda i maskin ca 5 minuter.

Ta upp degen och knåda för hand några minuter till. Degen skall inte vara klibbig alls, då kan det behövas lite mer mjöl.

IMG_2128

Lägg degen i en oljad bunke och låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

IMG_2133

Ta upp degen och dela i 6 lika bitar. Häll på pastafärg och börja knåda in färgen så att det sprider sig jämt (det tar ca 5-10 minuter/ bit). Tänk på att ha de andra bitarna övertäckta med handduk medan du jobbar in färgen så att de inte torkar ut. Det kommer att ta ca 50-60 minuter att knåda in färgerna i samtliga bitar. Detta innebär att degen hinner jäsa ytterligare 1 timme under tiden. Tänk också på att färgen blir något mörkare efter att bröden gräddats, så färga något ljusare än önskat.

IMG_2144

Röd färg efter att ha knådats ett par minuter.

IMG_2140

Orange färg efter att ha knådats ca 10 minuter.

När alla bitar är färgade kavlar du ut degbitarna och lägger de ovanpå varandra.

IMG_2277

Dela i 8-10 st bitar som du rullar ut till långa band. Snurra ändarna runt varandra så att de bildar en ring med ett litet hål i mitten.  Var noga med att ändarna klistras ihop  ordentligt (om de är dåligt snurrade runt varandra riskerar ändarna att gå upp när de kokas).

IMG_2280

Låt jäsa 15 minuter under handduk. Koka upp vatten i en stor kastrull under tiden.

Koka 2-3 st bagels åt gången, 30 sekunder på vare sida. Ta försiktigt upp med hålslev och lägg på bakplåt med bakplåtspapper (lämna lite plats emellan). Grädda 13-15 minuter i ugn och låt kallna på galler.

Bagels äts helst samma dag som de bakas, men man kan förvara de i försluten plastpåse till nästa dag, alternativt att frysas in.

IMG_2306IMG_2299IMG_2305

IMG_2303IMG_2292IMG_2298IMG_2312

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s