Ljuvlig och elegant Dobos torte!

IMG_3119

Det här fantastiska ungerska bakverket innehåller mellan 7 till 11 lager tunn sockerkaka och lika många lager chokladmarängsmörkräm som sedan toppas med hård karamell.
Varenda tugga är en perfekt avvägd smaksensation, och en av mina absoluta favorittårtor!

Tårtan uppfanns 1884 av konditorn József C. Dobos med syftet att skapa ett bakverk som var mer hållbar än andra bakelser med tanke på dåtidens bristande kyl-möjligheter.
Sidorna täcktes med malda nötter och tillsammans med karamellen överst och fasta bottnar förhindrade dessa  element tårtan från att torka ut.

Bakverket blev snabbt mycket populär då den stod ut från alla dåtidens bakelser; den hade smörkräm vilket på den tiden var en ny uppfinning (de andra bakverken var vanligtvis fyllda med vispgrädde eller vaniljkräm och hade bottnar av mör- eller smördeg). Dobostårtan gick dessutom i en mycket mer enkel och elegant stil i jämförelse med dåtidens tårtor som var stora, pråliga och uppseendeväckande.

Tårtan var väl ansedd och lämpad för kungligheter. Bland de första som fick provsmaka var Kejsaren av Österrike- och Ungerns Konung Ferdinand den Förste samt kejsarinnan Elisabeth, år 1885.

József Dobos introducerade tårtan till de flesta Europeiska länder under sina många resor. Den blev snabbt så populär att han fick utveckla speciella kartonger ämnade att frakta tårtorna till beställare över hela Europa.

Många försökte efterlikna hans tårta och han vägrade avslöja receptet förrän han gick i pension 1906, då han var trött på dåliga kopior och hellre såg till att andra konditorer gjorde den på rätt sätt.

Tårtan serveras vanligen med lite osötad vispad grädde, till kaffe eller till ett glas likör.

Tips! Karamellen kan försvåra både skärandet och ätandet av tårtan, så den kan man enkelt byta ut mot exempelvis choklad. Jag har dock gått old school och bakat den traditionella tårtan med karamell, vilket är både supergott och effektfullt! 🙂 Ett tips är att hetta upp kniven i riktigt varmt vatten eller med en gasbrännare innan man skär i den.

Ca 10 bitar

Tidsåtgång: 3 1/2 – 4 timmar

Tårtbottnar:

Ugn: 160 grader, varmluftsfunktion

 • 4 st stora ägg, rumsvarma
 • 230 g saltat smör, rumsvarmt
 • 240 g strösocker
 • 200 g vetemjöl
 • 1 tsk vaniljsocker

Chokladsmörkräm:

 • äggvita från 5 st stora ägg (dvs totalt ca 210 g äggvita)
 • 300 g 50-60% god choklad (det är jätteviktigt att chokladen är av bra kvalitet!)
 • 450 g osaltat smör, rumsvarmt
 • 220 g strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • en nypa salt

Karamell:

 • 80 g vatten
 • 140 g strösocker

Dekorering: 

 • ca 150-200 g valnötter, malda i matberedare

Beskrivning tårtbottnar:

Förbered 8 st bakplåtspapper genom att rita ringar mitt på, mätandes 20 cm i diameter.

Vispa ihop smör och socker några minuter, tills det blir vitt och luftigt. Lägg i ett ägg i taget under vispning.

Sikta samman mjöl och vaniljsocker och vänd försiktigt ner i smeten.

Nu gäller det att ha koll på sin matematik! För att få fram jämna tårtbottnar måste vi veta hur mycket smet som går åt till en tårtbotten. Väg därför hela smeten och dela det med 8 (eftersom det ska bli 8 st tårtbottnar á 20 cm i diameter styck). Jag fick det till 113g smet/ tårtbotten.
Fördela 1/8 av smeten på bakplåtspappret och stryk ut en tunn, jämn tårtbotten. Håll dig till precis innanför linjen. Tårtbottnen kommer att ha kvar samma storlek under gräddningen, den kommer varken att flyta ut eller öka i storlek.

IMG_3031

Grädda en plåt åt gången i 8-9 minuter (kanske kan man grädda två plåtar samtidigt, men jag vet inte för jag provade aldrig det). Bottnarna ska vara lite studsiga när man känner med fingrarna. De ska vara bleka i färgen med enbart lite färg i kanterna.

Låt svalna lite på plåten, dra försiktigt bort bakplåtspappret och låt kallna helt (helst på galler om möjligt).

IMG_3037

Beskrivning marängsmörkräm:

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna.

Värm äggvitor och socker över vattenbad. Vispa hela tiden (jag brukar använda vispen till maskinen). Kontrollera med fingrarna efter ca 10 minuter att allt socker är helt upplöst. Marängsmeten bör då vara ca 60-65 grader varmt (mät med termometer någonstans i mitten).

Koppla bunken till hushållsassistent och vispa marängsmeten på högsta hastighet 10-15 minuter, tills marängen är styv och kall (OBS! Var noga så att marängen inte är varm för då kommer den att smälta smöret och bilda en enda sörja).

IMG_3052

Vispa under tiden smöret luftigt. Tillsätt lite choklad åt gången under ständig vispning (även här är det viktigt att du kontrollerar så att choklad och smör håller samma temperatur så att inte smöret smälter).

IMG_3042

När marängen kallnat klickar du i lite chokladsmör åt gången under vispning i maskin på högsta hastighet. Upprepa tills allt smör är i. Resultaten bör då bli en luftig och krämig chokladmarängsmörkräm.
Tänk på att det inte får vara för varmt i köket så att smörkrämen smälter. Märker du att den börjar bli lite rinnig är det bara att kyla den en stund i kylskåp.

IMG_3054

Montera tårtan:

Lägg ett tårtlager i botten och stryk sedan på 4-5 msk smörkräm. Jämna till ytan och lägg på en till tårtbotten och sedan 4-5 msk smörkräm. Upprepa tills du använt 7 bottnar. Var noga med att ta lika mycket smörkräm till alla lager för ett jämnt och fint resultat.
Låt den sista bottnen vara oanvänd då denna skall täckas med karamell.

IMG_3056IMG_3060

Låt tårtan vila i kylskåp under tiden som du gör karamellen.

Karamell:

Det här receptet använder sig av s.k. våt karamell, vilket är en bladning mellan vatten och socker (till skillnad mot ”vanlig” karamell som görs på enbart upphettat socker).

Blanda vatten och socker i en tjockbottnad kastrull. Rör runt så att allting blandas ordentligt och lägg kastrullen på plattan. Nu får du inte röra runt mer i sockret för då bildas det kristaller. Låt istället vattnet koka bort och ha koll på färgen. Det tar 10-15 minuter innan den börjar anta guldbrun färg.

IMG_3068

Förbered tårtbottnen under tiden genom att lägga ett par bakplåtspapper under ett galler. Lägg tårtbottnen på gallret. Smörj en vass kniv och en spatel med rikligt med olja (så att inte karamellen fastnar). Spateln kommer du att använda till att fördela karamellen jämnt över bottnen, och kniven till att dela in karamellen i tårtbitar.

IMG_3063

När karamellen antagit gyllenbrun färg (jag tycker om min karamell lite ljusare, men allt är en smaksak) häll den över tårtbottnen. Kom nu ihåg att jobba snabbt- karamellen hårdnar jättefort!

Sprid karamellen jämt med spateln över hela bottnen. Gör den inte för tjock, utan låt mycket av karamellen rinna ut på bakplåtspapprena. Ju tjockare karamell desto svårare kommer den att bli att skära igenom sen, samt farligare för tänderna!

När karamellen är jämt fördelad, ta bort bottnen från gallret och lägg på plan yta. Skär med kniv skåror i form av tårtbitar i karamellen (men skär inte igenom bottnen!). Smörj kniven med olja med jämna mellanrum så att inte karamellen fastnar på bladet. Och kom ihåg att jobba snabbt!

Låt karamellbottnen kallna på galler (lägger du den på tårtan medan den fortfarande är lite varm så kommer den att smälta marängsmörkrämen under!).

När bottnen är helt kall lägger du den på tårtan och spacklar in sidorna med resterande smörkräm (spara lite till dekorering).

IMG_3070IMG_3078

Täck sidorna med malda valnötter och dekorera tårtan med smörkräm.

IMG_3081

Förvara i kylskåp, men tårtan bör serveras närmast rumstempererad för bästa smak och konsistens!

NJUT!! 😀

IMG_3114IMG_3086IMG_3204IMG_3091IMG_3206IMG_3153IMG_3137IMG_3212

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s