”Cinocello”: falsk Limoncello med en twist!

IMG_3799

Limoncello är en italiensk citronlikör med en alkoholhalt på runt 30% vol. som framför allt dricks och produceras i södra delarna av Italien. I norra delarna av landet kallas den för limoncino.
Drycken görs traditionellt på citronskal från speciella citronsorter (Sorrento eller Sfusato-citroner). Skalen får dra länge i neutral alkohol så att dess olja släpper och frigör aromer. Sedan blandar man alltsammans med socker (eller sirap) och vatten.

Likören är en av de mest vanligt förekommande i Italien och dess popularitet ökar även runtom i världen tack vare att den är tacksam att blanda i cocktails. Men traditionellt sett dricks den väl kyld före och efter maten, serverad i speciella lerglas som även de kyls ner.

Hur och var drycken uppkom är vida omdebatterat (som det brukar vara). Men man tror att drycken uppkom någon gång på 1880-talet, även om det finns lite dokumentation om det. Däremot vet man att en entreprenör registrerade drycken under varumärket ”Limoncello di Capri” år 1988 och att man därefter började konsumera drycken i större omfattning, först lokalt och senare även världsomspännande. 

Det förekommer många moderna variationer; pistachiocello (smaksatt med pistaschnötter), meloncello (smaksatt med melon) och fragoncello (smaksatt med jordgubbar). Det finns även en version med mjölk (crema di limoncello) som har mindre mängd alkohol (runt 16% vol.)

Vanligtvis tar det allt från några veckor till flera månader innan man har färdig imoncello att njuta av. Men det tålamodet har inte jag. Och dessutom älskar jag kanel! Så för mig fanns inget annat att göra än att hitta på en variant som går fort att göra och som kan tillfredsställa mitt sug efter kanel.
Här nedan kommer således recept på min påhittade ”Cinocello”! (från engelskans cinnamon (kanel) och limoncello). Hoppas att ni ska tycka om den! 😀

Till ca 1 liter cinocello:

  • 1/2 liter vodka
  • 3 1/2 dl vatten
  • 3 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • saft från 3 stora citroner (eller mer om man vill ha den syrligare)
  • lite rivet citronskal
  • 1-2 krm kanel, malen (beroende på hur stark kanelsmak man vill ha)

Häll vatten, strösocker, vaniljsocker och kanel i en tjockbottnad kastrull. Koka upp tills sockret är helt upplöst. Låt svalna.

Häll över citronsaft och vodka. Smaka av och kyl ner.

Serveras iskall, och gärna efter en rejäl festmåltid! 😀

Förvara drycken i kylskåp tills den ska drickas.
Drick den helst tidigast dagen efter då cinocellon blir godare med tiden och alkoholen blir mindre tydlig. Detta innebär såklart att den blir ännu mer lättdrucken, så låt er inte luras för det är sting i cinocellon! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s