Kasutera- en saftig Japansk sockerkaka

IMG_3316

Kasutera (heter även Castella) är en japansk sockerkaka som är mycket omtyckt av japanerna. Den är sötare, saftigare och har en fylligare konsistens än sin västerländska motsvarighet trots att den helt saknar fett. Den äts som den är, utan frosting eller kräm, men möjligen till en kopp grönt té.

Kakan sägs ha kommit till Japan via portugisiska missionärer i slutet på 1500-talet men har med åren kommit att bli en traditionell japansk dessert.
Den innehåller honung eller majssirap för att göra den saftig samt skapa det typiska utseendet med en mörk ovansida. Bakverket är luftigt men erbjuder samtidigt en lite seg textur. Den äts kall (men är god även som ljummen), och inplastad håller den några dagar (smaken och texturen framhävs om den får stå ett par dagar).

Tidsåtgång: 1 1/2 timme

Ugnstemperatur: 175 grader, över och undervärme

Det behövs en bakform ca 23 cm i diameter

  • 6 stora (eller 7 normalstora) ägg, rumstempererade
  • 250 g sströocker
  • 60 g mjölk
  • 80 g honung
  • 200 g vetemjöl special

Klä fyrkantig eller rektangulär bakform med bakplåtspapper.

Vispa ägg ett par minuter tills de börjar skumma. Häll i strösockret långsamt under en 10-minuters period meda vispen går på högsta hastighet. Mot sutet ska äggen vara riktigt luftiga.

Värm mjölken fingervarm och smält honungen i det.

Sikta vetemjöl i en bunke. Varva mjöl och mjölk ner i äggen. Rör mycket försiktigt med en slickepott så att inte luften vispas ur.

IMG_3273

Häll försiktigt äggen i formen och ställ in i mitten av ugnen. Grädda 10 minuter och sänk sedan värmen till 165. Grädda i ytterligare ca 40 minuter. Prova med sticka för att se när kakan är klar. Se upp så att inte ytan bränns. Om den skulle få för mycket färg kan du lägga aluminiumfolie över som skydd.

Ta ut kakan ur ugnen och släpp den en gång från ca 10 cm höjd (detta för att ta sönder ev luftfickor som bildats och som kan få kakan att kollapsa efter att den svalnat).

Låt kallna i formen, ta försiktigt upp och skär i rektanglar.

IMG_3305

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s