Den beryktade ”Waldorf salad”

IMG_4566

Första gången jag hörde talas om Waldorf sallad var när jag för en herrans massa år sedan såg ett avsnitt av ”Pang i bygget”, i vilket en amerikan beställde just en sådan. Basil Fawlty (hotellägaren) hade ingen aning om vad detta var för något, så hans svar på förfrågan var ”Jag är ledsen, men vi har precis fått slut på Waldorfs”.
Det var just så min nyfikenhet väcktes! 😀

Salladen uppfanns av Oscar Tschirky någon gång mellan 1893-1896 i samband med invigningen av berömda Waldorf Hotel i New York City (som sedermera kom att bli lyxhotellet Waldorf Astoria). Oscar var anställd på hotellet som hovmästare och sägs ha uppfunnit måga av hotellets älskade maträtter. Han var erkänd bland människorna och kallades i folkmun för ”Oscar of the Waldorf”. Han släppte även en kokbok under denna epitet i vilken han skrev receptet för salladen.

Den traditionella Waldorf-salladen görs med äpplen, selleri, valnötter och en sås på majonnäs. Den serveras som en förrätt eller som en lättare måltid, och till det ett glas torrt vitt vin. Men jag tycker att den fungerar minst lika bra som sidosallad till en god grillad köttbit, exempelvis!

Salladen har gjorts i många versioner och man tycks inte kunna hitta två exakt likadana recept. Inte ens på Waldorf Astoria Hotels restauranger kan man enas om salladens utformning då den även där kan variera (trots att salladen är hotellets mest efterfrågade rätt med ca 20.000 beställningar/år).
Många varianter finns och den kan då innehålla kyckling, kalkon, vindruvor, avokado eller torkade frukter. Den kan ha grönsallat i botten och skal eller saft från citrusfrukter. Istället för majonnäs kan den innehålla sås gjort på yoghurt.
Emerald sallad är en variant där man har i blomkål istället för selleri.

Jag har provat några olika varianter och även om denna inte är helt enligt traditionen så är det ändå denna variant som är min favorit! Ibland måste man helt enkelt låta smaken vinna! 😉

5-6 portioner

 • 80 g valnötter
 • 170 g naturell lättyoghurt
 • 3 msk majonnäs
 • 3 msk färsk persilja, fint hackad
 • 1 1/2 tsk honung
 • skal från 1/2 stor citron, finrivet och sedan även hackat
 • 3-4 st röda äpplen (helst Royal Gala)
 • salt och peppar
 • 3 stjälkar (ca 150 g) selleri
 • några röda vindruvor (helst utan kärna)
 • lite citronsaft
 • 1 st salladshuvud

Rosta valnötterna ca 8 minuter i ugn på 180 grader. Ha koll så att de inte bränns vid. Låt svalna.

Dressing: Blanda yoghurt, majonnäs, persilja, honung, citronskal, salt och peppar i en skål.

Hacka äpplet i tunna strimlor. Var noga så att du inte får med kärnor eller kärnhus.
Skiva sellerin tunt. Hacka ner en del av bladen.

Blanda äpplen och selleri med dressingen. Häll över lite citronsaft och blanda runt försiktigt så att inte äpplena går sönder.

Lägg ett par salladsblad i botten på en assiett. Lägg på äppelsallad. Garnera med delade vindruvor och delade rostade valnötter.

IMG_4573

 

 

 

En reaktion på ”Den beryktade ”Waldorf salad”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s