Eggs Benedict (Sabina style)

IMG_4444

Ingen vet säkert vem som är upphovsmakaren till denna klassiska brunch-måltid, men som vanligt finns flera hypoteser. Jag har tagit med några, men det finns säkert många fler!

Det finns en teori som säger att vi har Charles Ranhofer, kock på Restaurang Delmonico i New York, att tacka för denna rätten. Han påstås ha uppfunnit den år 1862 efter att stamgästen Mrs. LeGrand Benedict begärt en ny rätt att avnjuta till lunch. Charles Ranhofer skulle då ha slängt ihop rätten som blivit succé och som idag serveras världen över.
Receptet publicerade han under namnet ”Eggs á la Benedick” i sin kokbok ”The Epicurean” från 1894.

Ett andra antagande är att en man vid namn Craig Claiborne skrev en artikel i New York Times Magazine år 1967 där han berättade om ett brev i vilket det framkom att rätten skapades av bankmannen Commodore E.C. Benedict. I brevet fanns även receptet till Eggs Benedict.

En tredje teori pekar på att rätten egentligen härstammar från den franska motsvarigheten ”œufs bénédictine”, där en puré på saltad torsk och potatis spreds på trianglar av stekt bröd. Därefter lades ett pocherat ägg på toppen som täcktes med hollandaisesås. Det finns en möjlighet att Charles Ranhofer kände till och blev insiprerad av denna rätten som han sedermera gjorde om till den Eggs Benedict vi känner till idag.

Den sista teorin som jag tänkte ta upp här är den om en artikel som dök upp år 1942 baserad på en intervju med en börsmäklare vid namn Lemuel Benedict. Han berättade om en händelse då han under en bakfylla beställde ”lite smörat rostbröd, krispig bacon, två pocherade ägg och en såssnipa hollandaisesås”. Detta skulle ha inträffat på Waldorf Hotel i New York, där den ökände Oscar Tschirky tog emot beställningen (samme man som sägs ha uppfunnit Waldorf salad). Han skulle ha blivit så imponerad av kombinationen att hotellet hädanefter serverade rätten till frukost och lunch (med de små ändringarna att bacon ersattes av skinka och det rostade brödet av engelsk muffins).

Inspirerad av de olika skepnaderna som rätten tros ha haft genom åren så gjorde jag en egen variant. Passar perfekt som brunch, och man håller sig mätt ända fram till middag! 😉

Majsbröd: se recept här saftigt majsbröd  

Det går utmärkt att baka en eller ett par dagar innan och förvara i sluten plastpåse.

Bacon och skinka:

  • 1 skiva skinka och 1-2 skivor bacon/ Egg Benedict

Stek bacon och skinka lite krispiga men inte hårt stekta. Lägg åt sidan (eller ännu hellre i uppvärmd ugn så att de håller sig varma tills de ska användas).

Pocherat ägg:

  • 1 liter vatten i en liten kastrull
  • 1 ägg/ Egg Benedict
  • 1 msk ättika eller vitvinsvinäger
  • 1/2 msk salt

Värm upp vatten och stäng av plattan precis innan det börjar koka. Häll i vinäger och salt.

Med en slev eller sked virvla runt vattnet. Knäck ägget i en kopp och häll försiktigt i vattnet. Ta upp ägget när vitan omslutit gulan (efter ca 3 minuter). Lägg på en tallrik och dra försiktigt bort ”äggvite-trådar” som ser fula ut.

Äggulan ska vara rinnig och krämig när du skär i den.

Chilli-hollandaise:

Denna mängd sås räcker till ca 8-10 Eggs Benedict.

  • 230 g smält smör
  • 4 äggulor
  • saft från ca 1/2 citron (1 msk eller efter smak)
  • salt
  • chilli hackat i små, små bitar (efter smak)

Smält smöret och ställ åt sidan.

Förbered ett vattenbad med en bunke över, men se till att inte bunkens botten når vattenytan. Det är jätteviktigt att vattnet sjuder och inte kokar för annars är risken stor att äggen koagulerar och det blir äggröra istället.

Vispa ägg och citron över vattenbadet under ca 1 minut (ha hela tiden koll på vattnet att det inte kokar och äggen blir för varma!). Börja droppa smöret långsamt (!) över äggen under ständig vispning.
Fortsätt vispa tills allt smör är i och såsen tjocknat samt dubblerat sin storlek.

Häll i salt och hackad chili efter smak.

Montering: 

Skär ut en fyrkantig bit bröd. Lägg en skiva skinka och ett par skivor bacon över. Lägg på ett ägg och täck slutligen med sås.

Servera!

IMG_4445IMG_4462

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s