Fortune cookies (Lyckokakor)

DSC00350

När hörde du talas om lyckokakor för första gången? Jag fick nys om ”fortune cookies” genom en amerikansk film (minns dock inte vilken). Men jag blev nyfiken, och när första tillfälle gavs att äta på en kinesisk restaurang (i London) såg jag till att smaka denna lilla krispiga kaka. Cookien var god och spådomen positiv!. 😀

Dessa böjda kakor innehållandes lappar med spådomar kallas felaktigt för ”kinesiska” lyckokakor. Egentligen finns det ingenting kinesiskt med de (mer än att de delas ut på kinesiska restauranger och finns att köpa i kinesiska livsmedelsbutiker i västländer, ungefär).

Kakorna blev faktiskt till i Kaliforninen, USA, någon gång under tidigt 1900-tal. Upphovsmakaren är inte helt klarlagd, men det verkar stå mellan Makoto Hagiwara från San Fransisco, eller David Jung från Los Angeles.

Legenden säger att Hagiwara, en japansk immigrant, först började tillverka kakorna i rispapper och lade tack-lappar istället för små ”spådomar”. Anledningen till tack-lapparna förmodades vara hans sätt att tacka allmänheten för att ha blivit återanställd på restaurangen efter att först ha blivit avskedad av en rasistisk borgmästare.

En annan version är att en kinesisk immigrant vid namn David Jung uppfann kakan 1918. Sägnen säger att han ska ha tagit illa vid sig av alla fattiga och hemlösa som passerade hans affär varpå han började dela ut dessa kakor som innehöll lappar med bibliska, uppmuntrande fraser. 

Dispyten har t.o.m gått så långt att man 1983 tog det till domstol. Eller ja, kanske inte riktigt domstol, utan mer ett rättegångsspel vid en s.k ”domstol för historisk prövning”, där man försökte spåra kakans riktiga ursprung.
Domaren var en riktig domare från San Fransisco som helt partiskt dömde att kakan kom från just San Fransisco, och därmed dömde till förmån för Hagiwara. Los Angeles-borna motsätter sig domen, såklart, och står fast vid att Jung var uppfinnaren.

Kakorna började delas ut på kinesiska restauranger efter andra världskriget då kinesisk mat blev allt vanligare bland amerikanerna. Desserter var en bristvara på den kinesiska menyn, men sötsugna amerikaner var inte tillfredsställda om de inte fick ett sött avslut på middagen. Kakorna blev därför en smidig mellanväg.

De allra första lyckokakorna formades för hand med hjälp av ätpinnar. Den första ”vikningsmaskinen” kom till 1964, och världens största tillverkare av lyckokakor (belägen i Queens, USA) producerar hela 60 miljoner kakor i månaden!

Från början innehöll kakorna lappar med bibliska och filosofiska fraser och texter, men detta har ändrats genom åren vilket innebär att lapparna numera kan ha nedskrivna lottonummer, skämt, råd, spådomar om framtiden osv.

Kakorna har använts i politiska kamapnjer, och man kan skräddarsy de inför olika firanden (exempelvis bröllop, födelsedagar och dop).
Just dessa som ni ser på bilderna gjorde jag som present till en vän som gifte sig i helgen! 😀

Tidsåtgång: ca 1 1/2 timme

ca 25 st lyckokakor

Ugn: 180 grader, varmluftsfunktion

 • äggvitor från 2 stora ägg
 • 80 g strösocker
 • 60 g saltat smör
 • 70 g vetemjöl
 • 1/2 krm salt
 • 1 tsk vaniljsocker
 •  drygt 1 krm bittermandelarom (jag använde mig av Dr Oetkers som finns att köpa i de flesta större mataffärer).

Man behöver

 • spatel till att breda ut smeten
 • bakplåtspapper
 • en kopp (till när man ska forma kakorna)
 • några formar såsom minimuffinsformar
 • små lappar med spådomar, skämt eller annat (en lapp för varje kaka)

Beskrivning:

Smält smöret och låt svalna. Blanda i bittermandelaromen.

Vispa äggvitor tills de börjar skumma. Häll därefter i socker lite åt gången och vispa på hög hastighet tills de formar fasta toppar (detta steg är jätteviktigt för att resultatet ska bli bra så slarva inte!).

Sikta samman de torra ingredienserna.

Blanda i smör och vetemjöl i omgångar med slickepott. Var försiktig och lätt på handen när du rör runt så att inte smeten sjunker ihop.

Klicka ut och forma 2-3 st tunna rundlar med en spatel, ca 7 cm i diameter och ett par mm tjocka på en plåt med bakplåtspapper (se bild nedan).

DSC00309
Grädda 6-7 minuter eller tills de fått färg. Jag tycker om när de har fått mycket färg för då blir de extra krispiga, men det gör de även mer svårvikta då de hinner stelna fortare. Ljusare färg ger kakorna en lite segare konsistens och mer mandelsmak.

Forma lyckokakorna: lossa en lyckokaka från bakplåtspappret så fort den kommit ur ugnen. Lägg en lapp i mitten och vik ihop kakan till en halvmåne. Med öppningen uppåt, tryck under delen och mitten av kakan mot koppens kant för att den ska vikas på mitten och för ändarna ihop mot varandra. Lägg kakan i en minimuffinsform för att den ska bibehålla formen annars kommer den att veckla ut sig igen.

DSC00319

Om man är snabb hinner man forma 3 st kakor innan de hinner stelna och spricka. Börja först med 2 st och när du fått in greppet så kan du öka med 3 st/ plåt eller så många som du känner dig bekväm med.

Fortsätt grädda 1 eller 2 plåtar om vartannat tills smeten är slut (jag brukar sätta in en plåt i ugnen och sedan vänta ca 3-4 minuter innan jag sätter in en andra plåt. Det gör att den andra plåten hinner gräddas lagom tills jag vikt färdigt första plåten).

Förvara kakorna lufttätt för att de ska behålla sin krispighet.

Lycka till! 🙂

DSC00329DSC00344

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Fortune cookies (Lyckokakor)

 1. Tack så hemskt mycket för denna fina, personliga och minnesvärda present. Lapparna kommer definitivt att sparas 🙂 tack än en gång /Andrea och Goran

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s