Traditionell australisk köttfärspaj

DSC00488

25 miljoner australier kan inte ha fel! Den här utsökta köttfärspajen har blivit en riktig middagsfavorit hemma hos oss, och det är faktiskt inte alls konstigt att den rankas som en form av nationalrätt i Australien. Den är smakfull, saftig och lätt att göra. Oftast bakas pajen i portionsstorlek även om större varianter förekommer. Fyllningen består i första hand av köttfärs från nöt (många blandar dock i lamm, kyckling, kamel, krokodil, känguru eller annat exotiskt kött). Vidare kan pajen fyllas med lök, ost, svamp och grönsaker, och avslutningsvis dekoreras med en klick tomatsås.

Det hela började med att engelsmännen och irländarna som bosatte sig i Australien tog med sig paj-traditionen från hemländerna. De hade bakat paj sedan medeltiden men deras pajer skiljde sig något från den australiska varianten. Dessa innehöll allt som oftast pastej, njurar eller öl, medan de första pajarna som bakades i Australien gjordes på fårkött då det var billigt och lättillgängligt.

Paj-traditionen spred sig från mitten av 1800-talet och framåt. I början serverades de på ställen såsom teatrar och i samband med sportarrangemang, men så småningom började de även säljas på gator från hästdragna vagnar.

Nuförtiden säljs köttfärspajerna över hela Australien och varje australier brukar äta i snitt 12 st köttpajer/ år. Detta innebär att det årligen äts hela 300 miljoner pajer!

Jag bör även nämna den sk. ”pie floater” som är en rätt bestående av grön ärtsoppa med en liten köttfärspaj som flyter runt med en liten klick tomatsås ovanpå.
Denna spännande rätt står högt upp på min att-göra-lista, och då kommer det att åka upp på bloggen på direkten! 😀

(Köttfärspajen bakades enligt det här receptet, men några små ändringar förekommer).

Tidsåtgång: ca 1 1/2 timme

4 portioner

Ugn: Över och undervärme : 220 grader i 15 minuter och sedan 25 minuter på 180 grader

Gräddningstid: ca 15 minuter

 • 500 g nötfärs
 • 1 gullök
 • 1 morot
 • 1 1/2- 2 dl kallt vatten
 • 2 köttbuljongtärningar
 • 70 g ketchup
 • 2 tsk Worchestershire-sås
 • peppar (det brukar inte behövas salt då buljongtärningarna är rätt salta)
 • 1/2 tsk oregano
 • 1 nypa riven muskot
 • 2 st smördegsplattor (jag använde mig av färdigköpta för att det skulle gå fortare, men vill man göra smördegen själv går det självklart lika bra)
 • en nypa socker
 • smör till stekning
 • ägg till pensling

Stek ihop lök och morot och lägg åt sidan.
Stek köttfärsen separat. Hacka sönder den ordentligt så att det inte finns några större klumpar.

Blanda löken och moroten med köttfärsen och stek nån minut. Häll därefter på vatten, ketchup, Worchestershire-sås, peppar, buljongtärningar och kryddor. Låt koka ihop på medelvärme och under omrörning då och då i ca 15 minuter, tills det mesta av vattnet avdunstat (se bild nedan). Smaka av med en nypa socker och ev salt eller andra kryddor.

DSC00431

Låt svalna och förbered pajskalet under tiden;
Smöra en ugnsform 25 x 25 cm. Kavla ut smördegen så att den är jämntjock överallt och klä formen.

Lägg köttfärs i ett jämnt lager över hela smördegen. Pensla smördegs-kanterna med uppvispat ägg och lägg på den andra smördegsplattan som ett lock. Skär bort överbliven smördeg och tryck ner kanterna med en gaffel så att degarna sitter ordentligt fast i varandra.

Skär ut former av överbliven smördeg och dekorera pajskalet med de (klistra fast bitarna med uppvispat ägg). Om du inte vill dekorera pajen kan du hoppa över detta steg.

Pensla pajlocket med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 15 minuter på 220 grader och därefter ytterligare 25 minuter på 180 grader. Ha koll på färgen!, och lägg på aluminiumfolie om pajen börjar få för mycket färg.

Servera rykande varm tillsammans med sallad, lite yoghurt eller något annat gott tillbehör! 🙂

DSC00468DSC00490DSC00487DSC00475

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s