Lite kort om kondenserad mjölk

DSC01898

Eftersom det för tillfället råder Brasilientema på bloggen så passar det bra med en liten berättelse om kondenserad mjölk. För brasilianarna älskar verkligen den här produkten! De använder det i tid och otid 😉 Men jag kan förstå varför- det finns otroligt mycket gott man kan göra med det.

Men vad är då kondenserad mjölk?

Jo, det är vanlig komjölk som hettas upp vilket leder till att 75% av vattnet avdunstar. Resultatet blir en beige, krämig vätska. Oftast lägger man till nästan lika mycket socker för att få sötad kondenserad mjölk med mycket lång hållbarhet (sockret gör att man inte ens behöver sterilisera produkten).

Vi har amerikanen Gail Borden att tacka för uppfinningen. Han levde på 1800-talet, en tid då mjölk var en färskvara och svår att transportera längre sträckor. Många blev dessutom sjuka då det inte förekom något annat än opastöriserad mjölk.

Gail Borden fick idén till den kondenserade mjölken under en transatlantisk färd år 1852. Korna ombord var sjösjuka vilket gjorde att mjölkproduktion uteblev. Ett spädbarn ombord på skeppet avled tragiskt till följd av svält. Detta fick Gail Borden att börja tänka ut ett sätt att kunna få längre hållbarhet på mjölken och därmed kunna transportera den.
Två år senare, 1854, lyckades han kondensera mjölk som höll 3 dagar. 1856 fick han patent på sin produkt, och i samband med det lade han till socker för att få mjölken att hålla ännu längre.
Borden måhända fick sitt patent 1854, men det var inte förrän 1892 som en man vid namn John Meyenberg lyckades konservera osötad kondenserad mjölk.

Den tidens största beställare av kondenserad mjölk var den amerikanska staten som gav det till sina soldater under amerikanska inbördeskriget. Redan då började man lägga till vissa tillsatser, som t.ex. D-vitamin (vilket förekommer än idag).

Ordet spred sig och snart blev kondenserad mjölk väldigt populärt. Många tillverkare dök upp och fabriker gick varma för att producera mjölken. Men det dröjde inte länge innan det fanns fler säljare än köpare vilket resulterade i att många tillverkare fick lägga ner i början på 1900-talet.

Nuförtiden använts produkten över hela världen, och många länder har traditionella desserter och bakverk med kondenserad mjölk som huvudingrediens. Eftersom jag är ett stort fan av kondenserad mjölk kommer recept på några av dessa att dyka upp på bloggen framöver! 😉

Dulce de leche är sötad kondenserad mjölk som har fått koka i oöppnad konserv under 2-3 timmar. Resultatet blir en mörkbrun, tjock kolakräm. Supergott!
Nuförtiden finns denna produkt att köpa färdig så man slipper koka själv. Det finns t.o.m färdig dulce de leche med choklad. Mmmmm. 🙂

DSC01889

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s