Fantastiskt gott irländskt sodabröd!

DSC01671

Jag har fram till nyligen sagt att jag inte är ett fan av irländska sodabröd (bakpulverbröd). Har alltid tyckt om smaken, men upplevt att de har en torr och smulig konsistens. Men nyligen fick jag smaka på det här brödet och sedan dess älskar jag det! Receptet ger ett otroligt saftigt och gott bröd! Dessutom är det ett stort plus att det är lättbakat också. Det tar inte mer än typ 5 minuter att få ihop degen och sedan gör ugnen resten.

Jag vet, lovar mycket nu, men vartenda ord är sant! 😉

Även om det kallas för irländskt bakpulverbröd så var det egentligen indianerna som uppfann brödet någon gång på slutet av 1700/ tidiga 1800-talet. Hur det kom till Irland är det ingen som vet, men däremot är det första Irländska receptet daterat till 1836. Brödet blev mycket populärt då det var enkelt, men framför allt billigt, att baka. Många levde väldigt fattiga liv, på gränsen till svält, varför brödet blev deras räddning.

Brödet bakades alltid av hemmafruarna, till skillnad från grannlandets brittiska bröd som bakades i bagerier.
Formen var och är fortfarande runt med ett snittat kors tvärsöver som görs innan det gräddas.Det finns många teorier till varför man gör det; vissa hävdar att korset står för kristendom och att det ska skydda mot djävulen. Sen finns det andra som hävdar att korset skärs ut för att man lätt ska kunna dela brödet i fyra delar.

Tidsåtgång: drygt 1 timme, varav gräddningstid ca 50-55 minuter (tills den nått en innertemperatur på runt 98 grader).

Ugn: 180 grader, över och undervärme

  • 470 g vetemjöl
  • 40 g strösocker
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk salt
  • 5 dl gräddfil
  • 2 stora ägg

Smörj och mjöla en springform 24 cm diameter. Fäst bakplåtspapper i botten.

Sikta samman alla torra ingredienser i en stor bunke. Blanda noga.

Vispa äggen lätt. Blanda ner gräddfilen. Vispa ihop.

Rör ner gräddfilen i mjölet med en träslev. Rör tills allt gått ihop och bildat en blöt, kladdig deg. Börja röra runt i mitten och jobba dig utåt. Arbeta degen så lite som möjligt annars blir brödet segt.

DSC01584

Häll degen i formen, strö över lite mjöl och snitta ytan i form av ett kors.

DSC01404

Grädda i mitten av ugnen ca 50-55 minuter, brödet bör då ha nått ca 98 grader. Provar du med sticka kommer den att vara lite fuktigt, men det är ingen fara, brödet kommer att sätta sig och bli saftigt och gott.

Låt svalna i formen och kallna på galler. Skär inte i brödet förrän det är helt kallt.

Förvarar du brödet i plastpåse så håller det sig saftigt 1-2 dagar.

DSC01593DSC01632DSC01619DSC01592DSC01623

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s