Filodegsrullar fyllda med fetaost och färska kryddor

dsc02943

Filodeg är en ojäst, papperstunn deg gjord på vetemjöl, salt, vatten och små mängder olja (ibland görs den även på äggulor). Den används framför allt i balkan, Grekland och mellanöstern, i bl.a. maträtten börek och desserten baklava.

Degen tros ha kommit till under Ottomanska rikets tid på sena 1200-talet, och dess första användningsområde var just baklava (en efterrätt gjord på filodeg, honung och nötter som dränks i sockerlag med kryddor och rosenvatten).

Namnet filodeg kommer från grekiskans philo som betyder ”blad”.
Man använder degen genom att borsta varje blad med lite smör eller olja och sedan stapla bladen på varandra för att på så sätt skapa en frasig bakelse (användningsområdena påminner mycket om smördegens).

Degen kan vara knepig att göra själv, men en speciell maskin uppfanns på 70-talet vilket möjliggjorde degens spridning i världen. Den finns därför numera att köpa i nästan vilken mataffär som helst. Och gott blir det! 😀

ca 14-16 st

Tidsåtgång: 1 timme – 1 1/2 timme

Ugn: 225 grader. Gräddningstid: ca 13-15 minuter

 • 30 g smör
 • 50 g (4 msk) olivolja
 • ca 120 g mozarellaost
 • 200 g fetaost
 • 16 st filodegsblad, dvs 2 pkt filodeg (2 st á 250 g)
 • 1 msk hackad färsk mynta
 • 2 msk hackad färsk persilja
 • 2 msk hackad färsk gräslök
 • malen svartpeppar
 • 1 1/2 tsk honung
 • 1 ägg, lättvispat
 • 1 ägg till pensling

Smält smöret och blanda med oljan.

Finhacka mozarella, fetaost och kryddor. Blanda dessa tillsammans med ett lättvispat ägg, peppar och honung. Ställ åt sidan.

Pensla ett filodegsark med lite, lite smörbladning (det ska absolut inte vara kladdigt). Lägg på ett till ark och pensla även det. Upprepa med ytterligare ett ark och lägg på ett fjärde som du låter vara openslat med smör. Tryck ut luften mellan arken med handen mellan varven.

Klipp biten med de fyra arken i fyra lika stora rektanglar.

Ta fram en rektangel och börja från ena kortsidan; Pensla på med lättvispat ägg på alla kanter. Lägg på en liten klick ost och vik degen öven fyllningen en gång. Vik in kanterna och rulla sedan ihop och lägg på plåt med bakplåtspapper.

dsc02930dsc02934dsc02936
Se till att kanterna är hopklistrade så att inte fyllningen rinner ut. Det är även viktigt att rullarna inte är överfyllda då de kan gå sönder under gräddning och göra att fyllningen rinner ut. Om du är osäker är det bra om du provgräddar en först.

Upprepa tills du gjort sammanlagt 4 omgångar med 4 filodegsark/omgång.

Pensla rullarna med ägg och grädda på plåt med bakplåtspapper tills de är gyllene.

Servera! 🙂

dsc02959dsc02977

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s